MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Otyłość to stan, który charakteryzuje się przyrostem masy...
fot. stevepb/pixabay.com

Osiem ważnych i ciekawych faktów na temat nadwagi i otyłości. Sprawdź, czy znasz je wszystkie!

BMI – marker otłuszczenia

Otyłość to stan, który charakteryzuje się przyrostem masy ciała przez wzrost poziomu tkanki tłuszczowej. Najpowszechniejszym, chociaż niepozbawionym wad, wskaźnikiem służącym do rozpoznania i oceny stopnia otyłości jest wskaźnik BMI (body mass index), który został stworzony w 1840 r. Można go obliczyć dzieląc masę ciała przez wzrost podniesiony do kwadratu. Jednakże warto pamiętać, że wskaźnik ten ma sporo wad, ponieważ waga wyrażona w kg nie pozwala na określenie ilości tkanki tłuszczowej. Warto pamiętać, że na masę ciała składa się masa: mięśni, kości, wody i tkanki tłuszczowej. Obecnie, jedną z najlepszych metod diagnozowania otyłości jest rentgenowska absorpcjometria podwójnej energii DEXA (DXA – dual energy X-ray absorptiometry), która pozwala precyzyjnie określić poziom tkanki tłuszczowej w organizmie.

BMI:

• Niedowaga: <18,5

• Wartość prawidłowa: 18,5-24,9

• Nadwaga: 25-29,9

• Otyłość I stopnia: 30-34,9

• Otyłość II stopnia: 35-39,9

• Otyłość III stopnia: >40

Zobacz również

X Łabiszyńskie Spotkania z Historią. Tak wyglądał rynek w Łabiszynie koło Żnina. Zdję

X Łabiszyńskie Spotkania z Historią. Tak wyglądał rynek w Łabiszynie koło Żnina. Zdję

IV LIGA PIŁKASRKA. Unia Oświęcim przegrała ważny mecz z Limanovią

IV LIGA PIŁKASRKA. Unia Oświęcim przegrała ważny mecz z Limanovią

Polecamy

Mapa ewidencyjna – ważny dokument przy budowie domu. Gdzie go dostać?

Mapa ewidencyjna – ważny dokument przy budowie domu. Gdzie go dostać?

Zachwycająca tarta z truskawkami i mascarpone. Zniknie do ostatniego okruszka

Zachwycająca tarta z truskawkami i mascarpone. Zniknie do ostatniego okruszka

Szaszłyki z boczku i schabu. Gratka dla wielbicieli mięsa

Szaszłyki z boczku i schabu. Gratka dla wielbicieli mięsa